29 Ekim 2009 Perşembe

abru anlayışım


Eşya boyamak zevkli. Eski renklerini yeni renklere değiştirince, eşyaların özü, işlevi, görebileceği değer de değişiyor. Ne boyadığıma bağlı olarak, bazen yorulabiliyorum bile. Ayakkabıları boyamak basit. En son boyadığım eşya, kilise tavanıydı.

Boyama malzemeleriyle yapılabileceklerin en zevklisi, tuvalette ebru yapmak. Yağlı boya fırçası, yağlı boya fırçası heykeline dönüşmesin diye tinerde bekletilince, içerdiği tüm boyanın büyük kısmını da tinere bırakır. Tiner de renkli tiner olur ve hala sudan hafiftir. İş bittiğinde, içinde fırça bekletilmiş boyalı tinerli kabın da boşaltılması gerekir. Evde, böyle şeyleri boşaltmak için en uygun yer klozettir. Alafranga olanı ısrarla tercih ve tavsiye edilir. Hele ki, klozet temizliği için rezervuara mavi küpler atmak seçilmiş, önceden durgun ve masmavi bir klozet suyu elde edilmişse; bir de kullanılan boya açık renk idiyse, şahane gibi olur! Hepi topu yüz mililitre kadar olan açık renk boyalı tiner yavaşça klozete dökülür. Yavaşça, hem boyalı tiner ziyan olmasın, hem klozet dışında desen oluşmasın... On santim derinliğindeki klozet suyunun mavisinde, o boyalı tiner öbeklere ayrılır. Yuvarlak ve bitişik öbekler oluşur. İçindeki boyalı tinerin hepsi klozete dökülen kap, dikkatlice lavaboya bırakılır. Hafif salakça bir gülümsemeyle, mavi klozet suyundaki yuvarlak desenlere bakılır. O anda, o klozete oturanların veya karşısında ayakta duranların yaptıkları ve yapabilecekleri unutulur. Beyaz üstüne kahverengi, sarı, siyah ve hatta yeşil desenler ve vurucu kokular akla gelmez! Masmavi boyalı su üstünde danseden bembeyaz yuvarlaklarla harikalar diyarı evin içinde oluşmuştur. Evin, tuvaletin, klozetin içinde bir balo vardır. Yuvarlak, boyalı tiner öbeklerinin neye benzediğine dair ilkel hayallere de dalınabilir (ben bu sabah, iç içe geçmiş bir kaç tiner öbeğini, maskeli baloda gördüğü ilgiden bunalıp, dışarı çıkarken, yüzündeki maskeyi çıkarmaya çalışan genç bir kadın imajına benzettim mesela...); kapta kalan son tiner damlalarıyla veya küçük tükürük darbeleriyle bu kısa ömürlü ebru eseri daha sofistike de kılınabilir. İdrar müdahalesi de kısa süreli kıvılcımvari görüntüler ve neşe sunar ama müteakiben, klozetin yakın çevresinin temiz tinerli bir parça pamukla temizlenmesini gerektirecektir.
Eğer, bu eğlence için kullanılan boyalı tiner, klozetteki suyun tamamını kaplarsa, sifonun nazik bir hareketle, bir miktar mavi boyalı su telkin etmesi sağlanabilir. Böyle bir durumda, boyalı tiner ve boyalı su oranını dengelemek, tümüyle tuvalet sakininin sifon kullanma maharetine bağlıdır.

Yeterince keyif alındıktan sonra, çeşitli kereler sifon suyu salınıp, boyalı tinerin klozeti tamamıyla terketmesi sağlanmalıdır. İçeriğinde tek damla dahi boyalı tiner kalmadığından emin olunduktan sonra, klozet gerçek amaçlarından büyük olanı için kullanılabilir. Vücudumuzun boyalı veya boyasız tiner kabul etmeyecek, canımıza yakın bölgeleri vardır. Muhtemel sıçramalar durumunda, sıçrayıp bize dokunacak olan sıvı, boyalı tiner değil, boyalı su olmalıdır. Taharet borusunun sağlam ve iyi çalışanı makbuldür. Piyasada 6-8 liraya gayet uygun aparatlar satılmaktadır. Eğer tuvalette ebru yapılacaksa, en kötü senaryoya hazırlıklı olmak adına, taharet borusunu yenisiyle değiştirmek elzem olabilir.

Hiç yorum yok: